Pálenica Devičany

Príprava kvasu

Kvalitný kvas je základom pre kvalitný destilát. Ani najlepšia technológia nenapraví chyby vzniknuté pri príprave kvasu.

4 zásady, ktoré je dobré dodržiavať pri príprave kvasu.

  1. Kvas zásadne pripravujeme zo zrelého ovocia, v ktorom sú dostatočne rozvinuté všetky typické arómy a obsahuje dostatočné množstvo cukru.
  2. Ideálne by bolo, aby ovocie išlo zo stromu priamo do suda (ako napríklad hrozno na oberačke), lebo ako náhle padne ovocie na zem, je kontaminované baktériami z pôdy a môže nám znehodnotiť kvas.
  3. Jadrové ovocie je potrebné čo najlepšie podrviť, kôstkoviny minimálne popučiť, a ovocie s jemnou arómou napr. marhule, alebo broskyne najlepšie aj odkôstkovať. Podrvené ovocie dáme do kvasných nádob, plastových alebo nerezových, ale plníme maximálne do 4/5 objemu a snažíme sa ich udržiavať v teplote 15-20°C bez prístupu vzduchu, najlepšie uzavreté kvasným uzáverom, až do doby pálenia.
  4. Na pálenie je dobre sa objednať dopredu, žiadne dlhodobé státie kvasu neprospeje, skôr naopak, niektoré kvasy, hlavne letné (čerešne, marhule, hrušky), sú náchylné na rýchle znehodnotenie a treba ich čo najskôr po dokvasení vypáliť.