Príprava kvasu
Kvalitný kvas je základom pre kvalitný destilát. Ani najlepšia technológia nenapraví chyby vzniknuté pri príprave kvasu.
4 zásady, ktoré je dobré dodržiavať pri príprave kvasu.
- Kvas zásadne pripravujeme zo zrelého ovocia, v ktorom sú dostatočne rozvinuté všetky typické arómy a obsahuje dostatočné množstvo cukru.
- Ideálne by bolo, aby ovocie išlo zo stromu priamo do suda (ako napríklad hrozno na oberačke), lebo ako náhle padne ovocie na zem, je kontaminované baktériami z pôdy a môže nám znehodnotiť kvas.
- Jadrové ovocie je potrebné čo najlepšie podrviť, kôstkoviny minimálne popučiť, a ovocie s jemnou arómou napr. marhule, alebo broskyne najlepšie aj odkôstkovať. Podrvené ovocie dáme do kvasných nádob, plastových alebo nerezových, ale plníme maximálne do 4/5 objemu a snažíme sa ich udržiavať v teplote 15-20°C bez prístupu vzduchu, najlepšie uzavreté kvasným uzáverom, až do doby pálenia.
- Na pálenie je dobre sa objednať dopredu, žiadne dlhodobé státie kvasu neprospeje, skôr naopak, niektoré kvasy, hlavne letné (čerešne, marhule, hrušky), sú náchylné na rýchle znehodnotenie a treba ich čo najskôr po dokvasení vypáliť.