Prevádzkový poriadok
liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia
Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia (ďalej len “pálenice”) vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonmi SR č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov; Vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z. z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe použitia vzoriek liehu; zákonom NR SR č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov v znení neskorších predpisov a Vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 537/2011 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie výrobného zariadenia na výrobu, liehu, technologického zariadenia na spracovanie liehu, skladovanie liehu, prepravu liehu, vyskladňovanie liehu a preberanie liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu (o kontrole výroby a obehu liehu).
Čl. 1
- V pestovateľskej pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v čerstvom stave alebo v skvasenom stave vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté alebo iné prímesi (ďalej len „kvas“).
- Výrobné obdobie v pestovateľskej pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začiatok a koniec výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom výrobnom období.
- Prevádzkovateľ pálenice prijíma kvas na ďalšie spracovanie len na základe písomnej žiadosti o výrobu destilátu. Vzor žiadosti poskytne pestovateľovi prevádzkovateľ.
- Prevádzkovateľ pálenice je povinný viesť evidenciu o výrobe liehu a dojednáva termín výroby s pestovateľom. Evidencia musí obsahovať: meno a priezvisko, miesto trvalého pobytu, dátum narodenia pestovateľa, množstvo a druh pestovateľom dodanej suroviny, množstvo vyrobeného liehu a odovzdaného liehu pestovateľovi.
- Ak príčiny na strane pestovateľa mu neumožňujú dodržať dojednaný termín výroby, je povinný túto skutočnosť oznámiť prevádzkovateľovi a dojednať nový termín výroby.
Čl. 2
- Za kvalitu kvasu zodpovedá pestovateľ. Kvas nesmie obsahovať žiadne cudzie prímesi alebo predmety (drevo, plasty, kamene a podobne), ktoré by mohli poškodiť technologické zariadenie. V prípade jeho poškodenia, za škody spôsobené kvasom pestovateľa v plnej výške zodpovedá (uhradí) pestovateľ.
- Pri preberaní kvasu, prevádzkovateľ kontroluje najmä jeho množstvo, vôňu, chuť, ako aj druh obalov, alebo či kvas nie je znehodnotený tak, že nie je vhodný na výrobu destilátu.
- V prípade, že prevádzkovateľ zistí nevhodnosť kvasu na výrobu destilátu, požiada pestovateľa, aby si na takýto kvas nechal vyhotoviť odborný rozbor, ak toto pestovateľ nevykoná, alebo odmietne vykonať, prevádzkovateľ kvas neprevezme a odmietne jeho spracovanie.
- Výroba destilátu sa zabezpečuje na zariadení, ktoré zaručuje kvalitnú výrobu a spoľahlivé zistenie vyrobeného množstva liehu.
- Objem kotla je 300l. Prevádzkovateľ pálenice zaručuje nemiešanie (nespájanie) kvasov rôznych zákazníkov, pokiaľ prinesú min. objem kvasu 180 litrov.
- Likvidáciu výpalkov zabezpečuje prevádzkovateľ v súlade s predpismi o nakladaní s odpadmi. Náklady na likvidáciu výpalkov sú zahrnuté v cene za poskytnutú službu.
- Pestovateľ je povinný priniesť nádoby na hotový destilát v deň prinesenia kvasu.
Čl. 3
- Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi kontrolu kvality vyrobeného destilátu, koncentrácie liehu, odpis a kontrolu množstva destilátu pretečeného kontrolným liehovým meradlom a odobratie vyrobeného množstva destilátu do nádob dodaných pestovateľom.
- Pestovatelia nemajú oprávnenie vstupovať do priestoru výrobného zariadenia svojvoľne. Ak im to prevádzkovateľ dovolí, nesmú sa dotýkať častí zariadenia z dôvodu možného úrazu, nesmú sa dotýkať colných uzáverov (plomb) a meradiel.
- Pestovatelia sú povinní rešpektovať pokyny prevádzkovateľa, alebo jeho zodpovedného zamestnanca, dodržiavať tento prevádzkový poriadok v častiach, ktorý sa ich týka, inak budú musieť priestory pálenice opustiť.
- Pracovníci pálenice sú povinní, používať osobné ochranné prostriedky a príslušné pracovné predmety a pomôcky, udržiavať čistotu v priestoroch pálenice, dbať, aby boli dodržiavané predpisy o požiarnej ochrane, bezpečnosti pri práci, technologický a výrobný postup pestovateľského pálenia, a prevádzkový poriadok.
- Do prevádzky je zákaz vodenia domácich zvierat
- V prevádzke pestovateľskej pálenice je zákaz fajčenia.
Čl. 4
- Po výrobe destilátu, je pestovateľ povinný najneskôr do desiatich dní pre neho vyrobený destilát prevziať a pri odbere zaplatiť cenu za službu a spotrebnú daň z liehu. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát nemôže prevziať, je prevádzkovateľ pálenice oprávnený vydať vyrobený lieh plnoletému členovi jeho domácnosti, ktorý sa preukáže žiadosťou na výrobu destilátu. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť colnému úradu ako správcovi spotrebnej dane z liehu a s destilátom bude naložené v súlade so zákonom.
- Lieh vyrobený v liehovare na pestovateľské pálenie ovocia a vyskladnený výrobcom pestovateľovi je určený na vlastnú spotrebu pestovateľa a nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh.
- Znížená sadzba spotrebnej dane 5,40€/l a. sa uplatní na alkoholický nápoj, ktorým je lieh vyrobený v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia najviac na množstvo 43 l a. z vyrobeného liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť na daňovom území za jedno výrobné obdobie. Lieh vyrobený nad uvedené množstvo si môže pestovateľ ponechať, po zaplatení plnej sadzby spotrebnej dane 10,80€/l a.
Čl. 5
Reklamáciu pestovateľ uplatňuje priamo na mieste v priestoroch pálenice podľa reklamačného poriadku.