Pálenica Devičany

Prevádzkový poriadok

liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia

Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia (ďalej len “pálenice”) vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonmi SR č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov; Vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z. z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe použitia vzoriek liehu; zákonom NR SR č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov v znení neskorších predpisov a Vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 537/2011 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie výrobného zariadenia na výrobu, liehu, technologického zariadenia na spracovanie liehu, skladovanie liehu, prepravu liehu, vyskladňovanie liehu a preberanie liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu (o kontrole výroby a obehu liehu).

Čl. 1

  1. V pestovateľskej pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v čerstvom stave alebo v skvasenom stave vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté alebo iné prímesi (ďalej len „kvas“).
  2. Výrobné obdobie v pestovateľskej pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začiatok a koniec výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom výrobnom období.
  3. Prevádzkovateľ pálenice prijíma kvas na ďalšie spracovanie len na základe písomnej žiadosti o výrobu destilátu. Vzor žiadosti poskytne pestovateľovi prevádzkovateľ.
  4. Prevádzkovateľ pálenice je povinný viesť evidenciu o výrobe liehu a dojednáva termín výroby s pestovateľom. Evidencia musí obsahovať: meno a priezvisko, miesto trvalého pobytu, dátum narodenia pestovateľa, množstvo a druh pestovateľom dodanej suroviny, množstvo vyrobeného liehu a odovzdaného liehu pestovateľovi.
  5. Ak príčiny na strane pestovateľa mu neumožňujú dodržať dojednaný termín výroby, je povinný túto skutočnosť oznámiť prevádzkovateľovi a dojednať nový termín výroby.

Čl. 2

  1. Za kvalitu kvasu zodpovedá pestovateľ. Kvas nesmie obsahovať žiadne cudzie prímesi alebo predmety (drevo, plasty, kamene a podobne), ktoré by mohli poškodiť technologické zariadenie. V prípade jeho poškodenia, za škody spôsobené kvasom pestovateľa v plnej výške zodpovedá (uhradí) pestovateľ.
  2. Pri preberaní kvasu, prevádzkovateľ kontroluje najmä jeho množstvo, vôňu, chuť, ako aj druh obalov, alebo či kvas nie je znehodnotený tak, že nie je vhodný na výrobu destilátu.
  3. V prípade, že prevádzkovateľ zistí nevhodnosť kvasu na výrobu destilátu, požiada pestovateľa, aby si na takýto kvas nechal vyhotoviť odborný rozbor, ak toto pestovateľ nevykoná, alebo odmietne vykonať, prevádzkovateľ kvas neprevezme a odmietne jeho spracovanie.
  4. Výroba destilátu sa zabezpečuje na zariadení, ktoré zaručuje kvalitnú výrobu a spoľahlivé zistenie vyrobeného množstva liehu.
  5. Objem kotla je 300l. Prevádzkovateľ pálenice zaručuje nemiešanie (nespájanie) kvasov rôznych zákazníkov, pokiaľ prinesú min. objem kvasu 180 litrov.
  6. Likvidáciu výpalkov zabezpečuje prevádzkovateľ v súlade s predpismi o nakladaní s odpadmi. Náklady na likvidáciu výpalkov sú zahrnuté v cene za poskytnutú službu.
  7. Pestovateľ je povinný priniesť nádoby na hotový destilát v deň prinesenia kvasu.

Čl. 3

  1. Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi kontrolu kvality vyrobeného destilátu, koncentrácie liehu, odpis a kontrolu množstva destilátu pretečeného kontrolným liehovým meradlom a odobratie vyrobeného množstva destilátu do nádob dodaných pestovateľom.
  2. Pestovatelia nemajú oprávnenie vstupovať do priestoru výrobného zariadenia svojvoľne. Ak im to prevádzkovateľ dovolí, nesmú sa dotýkať častí zariadenia z dôvodu možného úrazu, nesmú sa dotýkať colných uzáverov (plomb) a meradiel.
  3. Pestovatelia sú povinní rešpektovať pokyny prevádzkovateľa, alebo jeho zodpovedného zamestnanca, dodržiavať tento prevádzkový poriadok v častiach, ktorý sa ich týka, inak budú musieť priestory pálenice opustiť.
  4. Pracovníci pálenice sú povinní, používať osobné ochranné prostriedky a príslušné pracovné predmety a pomôcky, udržiavať čistotu v priestoroch pálenice, dbať, aby boli dodržiavané predpisy o požiarnej ochrane, bezpečnosti pri práci, technologický a výrobný postup pestovateľského pálenia,  a prevádzkový poriadok.
  5. Do prevádzky je zákaz vodenia domácich zvierat 
  6. V prevádzke pestovateľskej pálenice je zákaz fajčenia.

Čl. 4

  1. Po výrobe destilátu, je pestovateľ povinný najneskôr do desiatich dní pre neho vyrobený destilát prevziať a pri odbere zaplatiť cenu za službu a spotrebnú daň z liehu. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát nemôže prevziať, je prevádzkovateľ pálenice oprávnený vydať vyrobený lieh plnoletému členovi jeho domácnosti, ktorý sa preukáže žiadosťou na výrobu destilátu. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť colnému úradu ako správcovi spotrebnej dane z liehu a s destilátom bude naložené v súlade so zákonom.  
  2. Lieh vyrobený v liehovare na pestovateľské pálenie ovocia a vyskladnený výrobcom pestovateľovi je určený na vlastnú spotrebu pestovateľa a nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh.
  3. Znížená sadzba spotrebnej dane 5,40€/l a. sa uplatní na alkoholický nápoj, ktorým je lieh vyrobený v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia najviac na množstvo 43 l a. z vyrobeného liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť na daňovom území za jedno výrobné obdobie. Lieh vyrobený nad uvedené množstvo si môže pestovateľ ponechať, po zaplatení plnej sadzby spotrebnej  dane 10,80€/l a.

Čl. 5

Reklamáciu pestovateľ uplatňuje priamo na mieste v priestoroch pálenice podľa reklamačného poriadku.